Jag har länge funderat på det och eftersom jag var ledig från jobbet beslutade jag mig för att plåta en rulle 400-film med mätaren inställd på 1600. Varför? Jo, jag ville se hur bilderna påverkas av att pressa filmen två steg. I det här inlägget talar jag om hur jag gick till väga och visar några av resultaten.

Först och främst tar vi en titt på hur jag vanligtvis framkallar svartvit film. Kemikalierna jag använder är alltid samma: Kodak HC-110 (B) och Ilford Rapid Fixer. En Paterson tank är nödvändig (jag föredrar filmspolar i plast) och för att hålla tiderna använder jag iPhone appen Massive Dev Chart Timer. Det bästa med appen är att den talar om framkallningstiden för just ditt val av framkallare.

Så här gjorde jag:

  • Förskölj: kallt vatten, 2 minuter, konstant agitering. (Av någon anledning är detta steg inte med i appen.)
  • Framkallning: 16 minuter, 20°C. Konstant agitering under hela första minuten, sedan 4 inverteringar en gång i minuten under de resterande 15 minuterna.
  • Stoppbad (vatten): 1 minut, konstant agitering.
  • Fix: 5 minuter. Konstant agitering under hela första minuten, sedan 4 inverteringar en gång i minuten under de resterande 4 minuterna.
  • Slutskölj: 10 minuter under kranen.
  • Vätmedel (vatten blandat med 2 droppar YES diskmedel): 2 minuter, konstant agitering.

Vidare till resultatet. Bilderna nedan är tagna handhållet med en Minolta X-700 och ett 50mm f/2. Jag erkänner: inga mästerverk, men jag var lat och lämnade inte ens lägenheten.

Mitt test var på inget sätt vetenskapligt. T.ex. kunde jag tagit en rulle till på vanligt vis och jämfört med, men Tri-X är en film som jag redan kan utantill. Jag ville helt enkelt se om jag kunde märka några skillnader gentemot vanlig framkallning, och det kunde jag! Högre kontrast, mer brus och lägre detaljskärpa i mörkare områden, bara för att nämna några.

Så varför pressa film när resultatet är sämre bilder? Jo, t.ex. hade jag aldrig kunnat fotografera handhållet i så dåligt ljus över huvud taget. En annan fördel kan vara att i dagsljus tillåter en högre ISO användning av kortare slutartider.

Jag kommer troligen göra om testet med en annan filmsort. Kanske Ilford HP5?