Seconic L-758DR har allt jag vill ha i en ljusmätare. Den klarar både direkt och reflekterad mätning av såväl blixt- som befintligt ljus. Istället för att lista en massa siffror kommer jag istället att gå igenom några nyckelfunktioner som jag tycker gör mätaren prisvärd.

Till att börja med har den en inbyggd RT-32CE-modul som enkelt kommunicerar med Pocketwizards blixtstyrning. Den klarar till och med Quad-kanalerna 17-32. Vad sägs om det? För er som fortfarande kör med kabel är det inget hinder. L-758DR har även PC Sync-port.

För att underlätta saker och ting har enheten ett vridbart huvud. Displayen har blå bakgrundsbelysning som automatiskt startar vid nivåer under EV 6. Vidare har L-758DR en blixtanalys-funktion som enkelt fastställer mängden blixtljus i exponeringen i form av en procentsats. Det inbyggda minnet kan hantera upp till 9 jämförbara värden samtidigt.

Sekonics mätare är enligt min erfarenhet mycket pålitliga och kan utan problem användas med goda resultat från den sekund du sätter i batteriet. Vill du däremot ha absolut korrekta mätningar för just din kamera/objektiv-kombination rekommenderar jag att du skaffar tillbehörstavlan Sekonic Exposure Profile Target II.

(Informationen nedan om hur du använder Sekonic Exposure Profile Target II och Sekonic DTS Software kan i skrivande stund tillämpas med Sekonics mätare L-758D, L-758DR, L-758Cine, L-478D, och L-478DR.)

För att använda din (dyra) tavla, behöver du göra både en direkt och en reflekterad mätning.

Börja med att placera tavlan i skugga med den helgråa sidan vänd mot kameran. Gör en direkt mätning nära tavlan och anteckna värdena. Gör sedan en reflekterad mätning mot den gråa ytan och anteckna. Notera: 1/10-stegen är lika viktiga som heltalen.

Använd med fördel ett stativ och håll dig till hela bländarsteg. I mitt fall försökte jag nog fem gånger innan jag kom på att min mätare var inställd på 1/3-steg. Så om du får problem: kontrollera att din mätares "custom setting" nr. 3 är ställd till 0.

Vänd på tavlan, ställ in kameran efter direktmätningen du nyss gjorde och ta en bild. Justera sedan exponeringen tre steg över, ta en bild. Till sist justera tre steg under, ta en bild.

Nu kan du slå dig ned vid din dator och ladda ned programvaran Sekonic Data Transfer Software.

Installera, öppna. Duh.

Härifrån finns det några olika sätt att fortsätta. Själv valde jag "Quick mode", följde de 5 stegen och allt gick vägen på första försöket. Sammanfattningsvis: koppla din mätare till datorn, knappa in dina värden, ladda upp dina 3 bilder och vipps skapar programvaran en kalibrerad profil för just din kamera/objektiv-kombination. Notera: om du byter objektiv måste du göra en ny profil. Nu har du, under förutsättning att allt gått vägen, en mycket exakt ljusmätare.

Nu undrar du säkert om det finns några nackdelar med L-758DR. Och ja, det finns det. Ett exempel är storleken. Mätaren är garanterat större än de flesta kompaktkamerorna på marknaden och tar därmed upp sin beskärda del plats i väskan. En annan nackdel är batteriet, ett CR123A. Det håller länge men går inte att få tag i var som helst.

Vad finns det mer att säga? Den har en 1/4" stativgänga och vädertätningar. Och visst ja, en halsrem. Det var nog allt. Åtminstone det viktiga.

Sammanfattningsvis klarar L-758DR allt jag behöver och lite till. Jag skulle bli förvånad om det ens finns något bättre alternativ för dig som ofta använder en eller flera trådlösa blixtar i studion. Om du däremot aldrig använder blixt så finns det mycket mindre, smidigare och framförallt billigare alternativ.